Ориз срещу безсъние

ориз

Ориз помага срещу безсъние.

Ориз действа срещу безсъние, защото спомага за производството на серотонин, отговорен за заспиването, обясняват специалисти.

Страдащите от безсъние трябва да консумират по-големи количества ориз, който спомага за производството на серотонин, отговорен за заспиването, съветват японски учени.

В изследването на специалисти от медицинския университет в Каназава взели участие 1848 мъже и жени в Япония н авъзраст от 20 до 60 години. Чрез попълването на въпросник било определено консумираното количество ориз, хляб и юфка.

Учените установили, че колкото по-голяма била тяхната консумация на ориз, толкова качеството на съня им се оказвало по-добро.

Връзка между консумацията на хляб и качеството на съня не била открита, но хапването на юфка се свързвало с лошо спане нощем.

Засега не е ясно в детайли какъв точно е механизмът за подобряване на заспиването. Но японските учени предполагат, че за него спомага високият гликемичен индекс на ориза.

Тази стойност отчита колко бързо въглехидратите се разлагат на захари в кръвта.

Храните с високи стойности на този индекс увеличават нивата на протеина триптофан, отговорен за производството на невротрансмитера серотонин, познат още и като “хормон на щастието”. Той играе важна роля и при заспиването и за поддържането на здрав сън.

Резултатите от проучването за връзката между консумацията на ориз и добрия сън са публикувани в специализираното издание Plos One на 15 август 2014 г.

Снимка на ориз: leecine