промо

Ориз срещу безсъние


ориз

Ориз помага срещу безсъние.

Ориз действа срещу безсъние, защото спомага за производството на серотонин, отговорен за заспиването, обясняват специалисти.

Страдащите от безсъние трябва да консумират по-големи количества ориз, който спомага за производството на серотонин, отговорен за заспиването, съветват японски учени.

В изследването на специалисти от медицинския университет в Каназава взели участие 1848 мъже и жени в Япония н авъзраст от 20 до 60 години. Чрез попълването на въпросник било определено консумираното количество ориз, хляб и юфка.

Учените установили, че колкото по-голяма била тяхната консумация на ориз, толкова качеството на съня им се оказвало по-добро.

Връзка между консумацията на хляб и качеството на съня не била открита, но хапването на юфка се свързвало с лошо спане нощем.

Засега не е ясно в детайли какъв точно е механизмът за подобряване на заспиването. Но японските учени предполагат, че за него спомага високият гликемичен индекс на ориза.

Тази стойност отчита колко бързо въглехидратите се разлагат на захари в кръвта.

Храните с високи стойности на този индекс увеличават нивата на протеина триптофан, отговорен за производството на невротрансмитера серотонин, познат още и като “хормон на щастието”. Той играе важна роля и при заспиването и за поддържането на здрав сън.

Резултатите от проучването за връзката между консумацията на ориз и добрия сън са публикувани в специализираното издание Plos One на 15 август 2014 г.

Снимка на ориз: leecine

loading...