Орхидея срещу рак на простатата

Dendrobium chrysotoxum

Вещество, което се съдържа във вид жълта орхидея, помага срещу рак на простатата.

Учени от Австралия и Китай установиха, че съдържащо се в цветовете на орхидеите съединение има лечебно действие срещу рак на простатата. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Frontiers in Oncology” на 17 септември 2021 г., съобщава агенция БГНЕС.

Ракът на простата е втората по разпространеност форма на рак в света след този на белите дробове и е най-разпространената сред мъжете. Изследването, проведено от австралийски учени от университета в Сидни заедно с техни китайски колеги, показва, че ерианинът – природно съединение от групата на бибензила, който се среща в Dendrobium chrysotoxum – вид орхидея в Югоизточна Азия, може да стане ново ефективно средство за лечение на рак на простатата.

Авторите на проучването открили, че ерианинът има антитуморен ефект както в ранния, андроген-зависимия, така и в късния стадий на рак на простатата.

В ранен стадий на развитие раковите клетки на простатата се нуждаят от андрогени, за да растат – мъжки полови хормони като тестостерона.

Терапията с лишаване от андроген, известна още като хормонална терапия, има за цел да понижи нивата на андроген и може да помогне за забавяне или ограничаване на развитието на рака. Когато ракът на простатата престане да реагира на това лечение и продължава да нараства, болестта преминава в следващия етап, известен като резистентност към кастрация.

Авторите установили, че ерианинът повишава нивата на мастната киселина керамид С16 в раковите клетки, което води до разрушаване на ендоплазмения ретикулум на клетките и тяхната смърт. В по-късните етапи на развитие на тумора, когато раковите клетки вече са преминали към етапа на резистентност към кастрация, само ерининът не е достатъчен, но заедно с изкуственото увеличаване на керамид С16 в клетките, веществото действа много ефективно, което води до масова смърт на ракови клетки.

Учените са на мнение, че трябва спешно да бъдат открити нови методи за лечение на рак на простатата. До 20% от пациентите, получаващи терапия с лишаване от андроген, достигат до напреднал стадий рак на простатата в рамките на пет години.

Учените смятат, че ерианинът може да изиграе важна роля при разработването на нови медицински препарати, които да се борят успешно както с ранните, така и късните стадии на рак на простатата, което ще донесе потенциална полза на много пациенти и ще помогне за спасяването на човешки животи.

Снимка на орхидеи Dendrobium chrysotoxum: Qabluna / Flickr