Орязват заплащането на болничните

медицинска ножица

От 1 януари 2020 г. първият ден от болничния няма да се заплаща.

Първият ден от болничния на българските работници вече няма да се заплаща. За това са се разбрали ГЕРБ и коалиция “Обединени патриоти” след заседание на Коалиционния съвет на управляващите на 14 ноември 2019 г.

Решението е прието и от Изпълнителната комисия на партията на премиера Бойко Борисов.

В момента първите три дни от болничния се поемат от работодателя, а следващите – от Националния осигурителен институт (НОИ). Размерът на обезщетението е 70% от осигурителния доход.

Мярката да не се изплаща първият ден от болничния, влиза в сила от 1 януари 2020 г., стана ясно от думите на вицепремиера Красимир Каракачанов.

“Това е установената практика в почти всички държави на ЕС. При нас са налице изключително много данни за злоупотреби. Имаме много сериозен ръст на болничните спрямо 2013 г. при същия брой заети лица”, мотивира предложението лидерът на НФСБ Валери Симеонов. По думите му вторият и третият ден на болничния ще се заплащат по същия начин, както и сега.

На не една от проведените напоследък тристранки от бизнеса настояваха да се върне старото положение, отпреди кризата, когато бизнесът изплащаше само първия ден, а от втория нататък поемаше осигурителната система. През септември 2019 г. подобно предложение направи Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

“Като наближат празници и започват да валят болничните, за да си удължат почивката. Нередно е. Ако искаш да почиваш, пусни си отпуска. 18 млн. дни са болничните, а през 2013 г. са били – няма 8 млн.”, аргументира се министърът на отбраната.

Коалиционните партньори не издадоха от кого е дошла идеята да не се плаща първия ден от болничния, като изтъкнаха, че решението е общо.

Статистика на НОИ показва, че за пет години болничните с продължителност от три дни са се увеличили с 50 на сто.

От синдикатите реагираха с брифинг, на който определиха решението за болничните като неочаквано и без консултации с тях. Не им допада внушението, че всички работници са измамници. Казват, че последната договорка с работодателите била трите дни болнични да се върнат в НОИ. В разговори са предупредили, че готвят протести.

Няма как ние да коментираме по друг начин подобно решение – като неприемливо, меко казано. Да не кажа някои по-остри думи, но по-острите думи ще бъдат свързани с това, че ние няма да приемем такова решение. Какво точно и как ще реагираме е въпрос на следващите часове, казва Пламен Димитров, председател на КНСБ.

Ограничението няма да важи за родителите, които гледат на болно дете и за тези, които са пострадали при трудова злополука, обяви по БНТ председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

„Броят на дните в болнични се е увеличил драстично – повече от два пъти. В момента имаме 18 милиона болнични дни – 638 милиона лева се плащат за болнични. Това е два пъти-три пъти повече от преди пет години. Мерките за подобни случаи трябва да са комплексни. Контролът не е панацея и не може на всеки болничен да слагаме контрольор“, обяви пред журналисти в Народното събрание председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

”Мнoгo aнaлизи пoкaзвaт, чe cъc cигурнocт щe ce нaмaли cклoннocттa зa злoупoтрeби, тъй кaтo пoдoбнa прaктикa имa в 2/3 oт eврoпeйcкитe държaвa, тoвa нe e изoлирaн зa Бългaрия прoблeм. Гoлямo впeчaтлeниe прaви eкcтрeмaлнoтo нaрacтвaнe caмo зa някoлкo гoдини при рaвeн брoй зaeти c близo удвoявaнe нa брoя нa днитe във врeмe нa нeрaбoтocпocoбнocт – oт oкoлo 8 милиoнa прeз 2013 дo нaд 18 милиoнa в 2019. Тaкa чe тoвa e eдин прoблeм, кoйтo cъc cигурнocт трябвa дa бъдe aдрecирaн”, обоснова решението за премахване на заплащането на първия ден от болничните финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от Frognews.

Горанов отбеляза, че нито Менда Стоянова, нито народният представител от ВМРО Юлиан Ангелов присъствали на заседанието на политическия съвет, който се провел в 9 ч. в МС. „Така че и двамата грешно коментират пакета от предложения, които вчера анонсирахме от страна на управляващата коалиция в момента”, подчерта още Горанов, цитиран от агенция БГНЕС.

АИКБ подкрепя твърдо предложението на управляващата коалиция първият ден от болничните да не се заплаща от работодателя.

„Убедено подкрепяме тази мярка, която според нас ще има за резултат ограничаване на пандемичното разрастване в последните години (от 2012 г. насам) на злоупотребите с болнични листове (2 пъти като брой и 3 пъти като разходвани средства). Обръщаме внимание, че в повечето страни членки на ЕС има период на изчакване, а във всички страни членки от Южна Европа този период е от три дни”, се казва в позицията на АИКБ.

Българска търговско-промишлена палата (БТПП) също обяви своята подкрепа за отпадане на заплащането на първия ден болнични от работодателя. Принципното становище на БТПП, а и на всички организации на работодателите е, че не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични, подчертават от сдлужението.

„Считаме, че неизплащането на първия ден от болничния е важна мярка по пътя към усъвършенстване на цялостната дейност във връзка с тях, при очевидните затруднения или нежелание от контролните органи за справяне с проблема. Това е позната и работеща практика и в други страни. Задължително е след една година от прилагането да се направи оценка на въздействието на този нормативен акт. Готови сме, след това да обсъждаме други предложения и варианти за борба със злоупотребите с болнични листове. В заключение смятаме, че най-добре би било да се изостави практиката да се плащат болничните от работодателя, защото той е направил необходимите вноски”, се казва в становището на БТПП.

Снимка на медицинска ножица: ymkaaaaaa