Освобождаването на емоции носи дълголетие

Освобождаването на емоции носи дълголетие и здраве, твърдят специалисти.

Учените открили, че бурният нрав и изразяването на негативните емоции е ключ към дълготрайно добро здраве. За сметка на това самоограничаването може да има сериозни последици за физическото и умственото здраве.

Изследователи от университета в град Йена, Германия, наблюдавали над 6000 пациенти и установили, че тези от тях, които задържали гнева в себе си, имали по-ускорен пулс. С течението на времето това води до високо кръвно налягане и увеличава опасността от множество заболявания – от коронарно сърдечно заболяване до рак и увреждане на бъбреците.

Изследването на учените Маркус Мунд и Кристин Мите е публикувано в изданието Health Psychologies. То открило група от хора, потискащи емоциите си, които са изложени на особено висок риск. Тези хора се отличават по начина, по който опитват да прикрият външните белези на страха и по защитното си поведение. Те избягват рисковете и винаги се стремят към високо ниво на контрол над себе си и обкръжението си. Например, когато им се постави стресова задача, те показват по-ускорен сърдечен ритъм и пулс от хората, които не крият емоциите си и проявяват други обективни признаци на стрес и тревожност, заяви Мунд, цитиран от агенция БГНЕС.

Но за криещите чувствата си хора има и добра новина. Макар да са изложени на по-висок риск от развитие на определени болести, възстановяването при тях в повечето случаи е по-бързо, отколкото при хората, които не потискат чувствата си. Заради нуждата си от контрол хората, криещи емоциите си, са много дисциплинирани и по-мотивирани да адаптират начина си на живот, отбеляза  още Мунд.

Снимка: Lisa Brewster

loading...