Основните рискови фактори за хронични и незаразни болести

Световната Здравна Организация публикува доклад за рисковите фактори за хронични и незаразни болести като диабет, рак и респираторни и сърдечни заболявания.

Голяма част от незаразните болестите могат да бъдат избегнати, ако се намалят четири поведенчески рискови фактори – тютюнопушене, липса на физическа активност, алкохол и нездравословно хранене, предупреждава СЗО, цитирана от агенция БГНЕС.

Тютюнопушене:
Почти 6 милиона души в света умират от дългосрочната употреба на тютюневи изделия всяка година. До 2020 г. този брой ще се увеличи до 7,5 милиона, което представлява 10 процента от всички смъртни случаи. Пушенето причинява около 71% от случаите на рак на белия дроб, 42% от хроничните респираторни заболявания и близо 10% от сърдечните болести.

Недостатъчна физическа активност:
заседналост


Приблизително 3,2 милиона души по света умират всяка година поради недостатъчната физическа активност. Мъжете и жените, които не правят достатъчно упражнения увеличават риска от преждевременна смърт с 20-30%. Редовните упражнения понижават риска от сърдечни проблеми, включително кръвно налягане, диабет, рак на гърдата и рак на дебелото черво и депресия. Недостатъчната физическа активност е най-висока в страните с високи доходи.

Алкохол:
алкохол
Около 2,5 милиона души в света умират всяка година от прекомерна употреба на алкохол, което представлява около 3,8 процента от всички смъртни случаи в света. Повече от половината от смъртните случаи са вследствие на хронични неинфекциозни болести, включително рак, сърдечно-съдови заболявания и цироза на черния дроб.

Неправилно хранене:
бургер
Най-малко 2,8 милиона души в световен мащаб умират всяка година в резултат от наднормено тегло или затлъстяване. Рискът от сърдечни заболявания, инсулти и диабет постоянно нараства с повишаване на индекса на телесна маса. Здравословното хранене и редовната консумация на плодове и зеленчуци намаляват риска от сърдечни заболявания и проблеми със стомаха и дебелото черво.

Снимки: sxc.hu