Основни рискове за аневризъм

Уплахата и сексът могат да предизвикват аневризми, предупреждават учените.

Стресът и сексът са сред най-рисковите фактори за аневризма в мозъка, която често свършва със смърт, твърдят учени, цитирани от американската телевизия ABC.

Най-обикновената уплаха увеличава 23 пъти риска от масиран кръвоизлив, смята д-р Циаран Пауърс от университета в щата Охайо, САЩ. Сексът също е опасен, той увеличава риска 11,2 пъти, а дори мастурбацията – 5,9 пъти.

Гневните състояния засилват опасността 6,3 пъти. Според изследване на учени от университета в холандския град Утрехт, честото пиене на кафе, а също физическите натоварвания могат да причинят аневризма, подчертава агенция БГНЕС.

Активните тренировки например повишават риска 3,5 пъти, което обаче не означава, че човек трябва изцяло да се откаже от физическо натоварване. Опасен е и кофеинът в напитките като при него опасността от удар се увеличава 3,4 пъти.

Учените припомнят, че хората пият повече кола, отколкото кафе. Аневризмата е патологично разширение на кръвоносен съд поради отслабване на съдовата стена. Най-често тя се проявява в артериите в основата на главния мозък и в аортата.

Много често аневризмите са без симптоми, понякога първата им проява е масивен кръвоизлив, често с фатални последици.

Снимка: sxc.hu