Осъдиха Johnson & Johnson на 4.7 милиарда долара заради канцерогенен продукт


бебешка пудра

Фармацефтичният гигант Johnson & Johnson беше осъден да заплати почти 4.7 млрд. долара заради бебешки продукт, който причинява рак.

Американската корпорация Johnson & Johnson беше осъдена да заплати 4,69 млрд. щатски долара обезщетение на 22 жени, които твърдят, че са заболели от рак на яйчниците, причинен от ежедневното ползване за дамска хигиена на продукти на компанията – сериите бебешката пудра на прах – Baby Powder и Shower to Shower.

Присъдата включва изплащането на 550 милиона долара компенсационни щети и 4,14 милиарда долара за наказателни щети. Това е най-голямата присъда срещу компанията, която от десетилетия продава детска пудра.

Сумата представлява шестото най-високо обезщетение присъждано някога в САЩ. Решението е взето от съд в щата Мисури с пълно единодушие от съдебните заседатели на 12 юли 2018 г.

Говорител на компанията е определил присъдата по делото като несправедлива и е заявил, че ще бъде обжалвана. Освен това от компанията са подчертали, че продуктите им не причиняват рак.

Johnson & Johnson са обвинени в измама и прикриване на информация, че част от продуктите им могат да нанесат непоправими вреди на здравето и в САЩ срещу компанията вече са заведени няколко хиляди иска.

Ищците твърдят, че бебешката пудра на Johnson & Johnson са имали в състава си азбест на прах, който е доказано силно канцерогенен и причинява рак на яйчниците.

Азбестът е обичайна съставка при производството на талк. През 2006 г. Международната агенция за изследване на рака, която попада в обхвата на Световната здравна организация, реши да класифицира употребата на талк в гениталната област като “вероятно канцерогенна за хората”.

Повече от 40 години Johnson & Johnson са покрили доказателствата за азбеста в продуктите си, обяви в изявление Марк Ланиер, главен защитник на жените и техните семейства в делото с рекордното обещетение. Надяваме се, че тази присъда ще привлече вниманието на борда на управляващите Johnson & Johnson и че ще ги накара да информират по-добре медицинската общност и обществеността за връзката между азбест, талк и рак на яйчниците.

В изявление след решението по делото Johnson & Johnson заявиха, че са разочаровани от присъдата и че “техтите продукти не съдържат азбест и не причиняват рак на яйчниците”.

Основаната през 1886 г. Johnson & Johnson е американска холдингова компания, оглавяваща група от повече от 250 дъщерни компании в 60 държави по целия свят, произвеждащи лекарствени препарати, санитарно-хигиенни материали и медицинско оборудване, които продава в над 175 страни. За 2017 година оборотът на компанията е в размер от над 76 млрд. американски долара.

В момента има хиляди дела срещу Johnson & Johnson из съдилищата в САЩ заради бебешката им пудра, всяко на различен стадий на разглеждане. В 5 от делата досега жените, които са ги завели, са ги спечелили, а едно от делата е спечелено от Johnson & Johnson.

През февруари 2016 г. съдът отрежда Johnson & Johnson да заплати обещетение в размер на 72 милиона долара на семейството на починала от рак на яйчниците през 2015 г., която ползвала бебешката пудра под бельото си през целия си живот от тийнейджърка. След обжалване присъдата е отхвърлена през октомври 2017 г. През август 2017 г. друг съд отсъжда 417 милиона долара обещетение към друга жена, заболяла от рак на яйчниците, използвайки бебешката пудра на Johnson & Johnson за интимна хигиена.

В друго дело, свързано с бебешката пудра на Johnson & Johnson, семейство от Ню Джърси спечели обещетение от 117 милиона долара, след като съпругът твърди, че вдишал пудрата на Johnson & Johnson и това му причинило мезотелиом – рак на вътрешните органи, за който вид онкологично заболяване е доказано, че се причинява от абзест.

Подробности за съдебните спорове срещу Johnson & Johnson относно бебешката им пудра можете да прочетете анализите на телевизия CNN и британския вестник Sun.

loading...