Отгледаха човешки бял дроб в лаборатория

Американски учени отгледаха човешки бял дроб в лаборатория.

Американски учени от Университета на Тексас, САЩ, за първи път са били в състояние да развият в лабораторни условия човешки бели дробове.

Според местните медии за експериментите изследователите са използвали повреден и негоден за трансплантация бял дроб от две деца, загинали в автомобилна катастрофа, съобщават агенциите ИТАР-ТАСС и БГНЕС.

Според тях, за експериментите, които бяха проведени в Галвестън, Тексас, изследователите са използвали повреден и неизползваем за трансплантация на бял дроб на две деца, които загинали при катастрофа.

Единият от органите е бил така обработен от учените, че от него останала само основната конструкция от съединителна тъкан. На нея бил нанесен клетъчен материал от втория бял дроб. Така подготвеният лабораторен материал бил поставен в хранителен разтвор. Месец по-късно учените са документирали, че клетките са започнали да се делят и скоро органът нараснал до нормален размер.

Експериментът бил повторен. Отне ни година, за да сме сигурни, че сме направили всичко както трябва, казва един от изследователите. Тя споделя, че това за нея е истинска научна фантастика, която се е превърнала в научен факт.

Според нея ще са необходими около 12 години, за да стане възможно трансплантирането на отгледани по този начин бели дробове.

Студентите ми ще правят това, още каза тя. Планира се през следващите 2 години учените да правят пробни трансплантации на прасета. Този метод за отглеждане на бял дроб е разработен през 2010 г. и първоначално се е експериментирало с бял дроб на плъх.

Снимка: Adam Ciesielski