Отглеждането на куче влияе добре на мозъка

куче корги

Учените установиха какви са ефектите при контакт с куче върху мозъчната дейност на човека.

Отглеждането на куче се отразява добре на мозъка, съобщава агенция БТА. Учени са изследвали какво се случва с мозъчната активност, когато човек седи в близост до любимеца си.

Направено е и сравнение с мозъчната активност в близост до препарирано животно. Установено е, че докосването до живо куче води до високи нива на активност в префронталния кортекс, което помага да се регулира емоционалното състояние.

Активността на мозъка е висока в случай на близост с истинско куче или с плюшено животно. Разбира се, активността е по-висока при контакт с истинско куче, се казва в изследването на учени от университета в Базел.

Резултати от това контролирано проучване са публикувани в научното списание „PLOS ONE“ на 5 октомври 2022 г.

Учените са използвали инфрачервена технология, за да разберат какво се случва с мозъка. В проучването са участвали 19 възрастни. Те са имали възможност да видят куче, после същото куче е било легнало в краката им. Имали са и възможност да се грижат за животното.

Резултатът показва, че най-висока мозъчна активност се отчита при грижите за куче. Ефектът е налице дори след като животното вече не е при съответния участник.

Според учените отглеждането на куче стимулира вниманието и повишава емоционалната активност. Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи дали грижите за домашно куче могат да помогнат на пациенти със социоемоционални дефицити.

Можете да видите кои са най-известните домашни любимци в света на Instagram.

Снимка на стопанка на три кучета от порода уелско корги: Елена Рогулина / Pixabay