Отказът от алкохол помага за дългосрочно отслабване на хората с диабет

бренди

Приемът на алкохол може да бъде от ключово значение за дългосрочното намаляване на теглото при хората с диабет.

Изследвания показват, че намаляването на теглото може да помогне да се предотврати или забави появата на диабет. Докато най-добрите практики за отслабване често включват намаляване или елиминиране на калориите от алкохола, малко проучвания изследват дали хората, които се подлагат на диети, съобщават за промяна в приема на количеството алкохол и дали алкохолът оказва влияние върху загубата на тегло.

Проучване на Училището за медицински сестри към Университета на Пенсилвания, САЩ, предполага, че минимизиране на консумацията на алкохол може да спомогне за дългосрочната загуба на тегло при хора с диабет тип 2.

В проучването участвали почти 4000 души, които са били с наднормено тегло и са с диагноза диабет. Те били следвани в продължение на четири години като били разделени на две групи. Първата група провеждала интензивна промяна на начина на живот, докато втората група била контрола и получавала само разяснения и образователни материали за справянето с диабета.

Данните показаха, че участниците в първата група, които се въздържали от консумация на алкохол през четиригодишния период, са намалили повече килограми телесно тегло от тези, които са пиели по време на интервенцията. Резултатите от проучването също така показват, че тежките пиячи в групата, която провеждала промяна на начина на живот, са имали по-рядко клинично значима загуба на тегло през четирите години.

Това изследване показва, че докато консумацията на алкохол не е свързана с краткотрайна загуба на тегло по време на промяна на начина на живот, то тя се свързва с по-слаба загуба на тегло в дългосрочен план при пациенти с наднормено тегло или затлъстяване и диабет тип 2, казва ръководителят на изследването Ариана М. Чао, асистент професоф по болнична помощ в катедрата по биоповеденчески здравни науки към училището за медицински сестри, в прессъобщение на училището, публикувано на 3 декември 2018 г.

Пациентите с диабет тип 2, които се опитват да отслабнат, трябва да ограничат консумацията на алкохол, подчертава тя.

Резултатите от това изследване, озаглавено Прием на алкохол и отслабване по време на интензивна промяна на начина на живот при възрастни с наднормено тегло или затлъстяване и диабет, са публикувани в списание Obesity на 13 ноември 2018 г.

В заключението му е написано, че употребяващите много алкохол са изложени на риск от недостатъчно намаляване на теглото в дългосрочен период. Намаляването на консумацията на алкохол може да подобри контролирането на теглото при хората с диабет.

Снимка на чаша бренди и празна чаша: Стив Биззине