Отказ от цигари намалява тревожността

Отказ от цигари намалява тревожността, констатират британски учени.

Пушачите, които успяват да откажат никотиновите цигари, се чувстват по-малко тревожни след това, въпреки вярването, че пушенето облекчава стреса, установиха британски изследователи.

Учените наблюдавали близо 500 пушачи, посещаващи клиники за отказване от никотиновите цигари, и установили значително намаляване на нивата на тревожност сред 68 пушачи шест месеца, след като спрели цигарите.

Ефектът е по-голям при хората, които страдали от тревожност и лошо настроение, отколкото при тези, които пушели за удоволствие.

Изследователите, представители на няколко университета, сред които Кеймбридж, Оксфорд и Кингс Колидж в Лондон, смятат, че откритието трябва да се използва за успокояване на пушачите, опитващи да откажат цигарите, че безпокойството им от повишаване на нивата на тревожност са неоснователни.

Изследователите обаче посочват, че неуспешният опит за спиране на цигарите увеличава леко нивата на тревожност сред хората, които страдат от проблеми с настроението. При тези, които пушат за удоволствие, провалът не променя нивата на тревожност, подчертава агенция БГНЕС.

Снимка: Vjeran Lisjak