Откритиха хормон за лечение на диабет

Учени са идентифицирали представител на нов клас от хормони, произвеждан от телесната мазнина, за който се предполага, че може да доведе до нестандартни подходи за борбата срещу диабета и други състояния, свързани с пълнотата.

Хормонът предотвратява натрупването на мазнини в черния дроб и повишава способността на организма да контролира глюкозата, твърдят учени от Харвардския университет за обществено здраве. Работата на екипа е включвала изследвания на хормона, наречен палмитолеат, при мишки, но хормонът е открит и при хората.

Докато други известни хормони са или базирани на протеинова или на стероидна основа, този е първият пример за клас, произведен от мастни киселини , съобщава ръководителят на екипа. Изследователите са нарекли тази нова група от хормони липокини. Хормоните действат като химически куриери на тялото, пътувайки през кръвта, за да окажат влияние на клетките и органите в процеси като растежа и развитието, метаболизмът, сексът и настроението. Ако ролята на този хормон в човешкото тяло е като при мишките, той може да се превърне във важно оръжие срещу диабет тип 2 или болестта на затлъстелия черен дроб.

Учените предварително са знаели за палмитолеата, но не са го идентифициарил като хормон, признават те. Една от неговите роли е да комуникира с черния дроб и да го предпази от натрупването на мазнини, което може да се случи, когато хората затлъстяват. Той също така влияе на мускулите да разграждат глюкозата в кръвта и работи почти като хормона инсулин при премахването на кръвната захар, уточнява агенция БГНЕС.

Снимка: Tess Watson