Открит е ген, отговорен за преяждане и затлъстяване

Открит е ген, отговорен за преяждане и затлъстяване, обявиха учените.

Учени установиха, че наличието на погрешен вариант на един единствен ген може да увеличи опасността от преяждане и затлъстяване. Няколко проучвания показаха, че носенето на един от двата варианта на гена FTO увеличава опасността от преяждане.

Учени от Лондонския Юнивърсити Колидж откриха, че децата, които имат един или два от тези варианти по-често похапват бисквити след като са приключили с основното хранене.

Учените се надяват, че изследването им ще хвърли повече светилна по въпроса защо някои деца страдат от наднормено тегло или от затлъстяване. Те считат, че по-доброто разбиране на влиянието на определени гени открива пътя към нови терапии, които да минимизират техния ефект.

Смята се, че повече от половината от населението на Европа носи поне един от двата ключови варианта на гена FTO. Предишно проучване показа, че децата, които носят един специфичен вариант на гена FTO приемат средно100 допълнителни калории на ядене. Те отдавали предпочитание на храна, богата на захар и тлъстини, а не на здравословните храни.

Друго проучване установи, че активната физическа дейност може да минимизира ефектите от носенето на двата ключови варианта на гена FTO. Учените от Юнивърсити Колидж предложили на 131 деца на 4-5-годишна възраст сладки и вкусни бисквити един час след като са приключили с основното хранене. Тези, които носели един или два ключови варианта на гена FTO, проявили по-голяма склонност да се тъпчат, въпреки че вече не били гладни.

Снимка: sxc.hu