Откриха вирус, който поразява само раковите клетки

противораков вирус

Учени откриха вирус, който се бори с рака.

Екип от японски учени от Институт на науката и технологиите в Окинава и новозеландски учени от Университета на Отаго изследват вирус, който може да се окаже лекарство за болните от рак. Вирусът атакува раковите клетки, без да засяга здравите.

Специалистите са използвали за целта електронни микроскопи с висока резолюция, за да проследят и анализират как вирусът действа върху рецепторите на раковите клетки. Те са достигнали до извода, че Сенека-Вали не поврежда здравите тъкани и гена ANTXR2, който се намира в тях. Вирусът се свързва само с белтъчния рецептор ANTXR1, намиращ се на повърхността на заразените клетки

Вирусът Seneca Valley (SVV) е един от основните научни проекти на лабораторията, ръководена от академичния директор на отдела за електронни микроскопски изследвания OMNI – Михнея Бостина, старши преподавател в департамента по микробиология и имунология.

Д-р Бостина се надява, че резултатите от последното изследване ще доближат учените до прилагането на вируса в клиничната практика. Той обяснява различното действие на вируса SVV върху раковите клетки и върху подобни на тях протеини. Можем точно да видим как вирусът влиза в раковите клетки и не докосва останалите, подчертава изследователят.

Наблюденията върху структурата му помагат на научния екип да установи коя част от вируса е съществена за свързването със съответния рецептор и коя не.

Клиничните изпитания са показали, че Сенека-Вали е ефективен в борбата с рака, но в течение на две седмици организмът изработва имунитет срещу него. Учените смятат, че вирусът трябва да бъде модифициран по такъв начин, че да остави без промяна само тази част, която взаимодейства с раковите клетки.

Ако искаме да направим вируса по-ефикасен в борбата с рака, можем да запазим непокътната тази част, която взаимодейства с раковите клетки и да модифицираме останалата част, за да може вирусът да избяга от атаките на имунната система, пояснява д-р Бостина.

Съвместно с учени от Института за наука и технологии на японския остров Окинава, екипът от Отаго използва крио-електронен микроскоп, за да получи хиляди изображения на свързания с рецептора вирус, които да използва за да сглоби образ с висока резолюция на структурата.

Рецепторът – протеин, наречен ANTXR1, е открит в туморните клетки, а неговият братовчед ANTXR2 се появява само в здравите. Вирусът не взаимодейства с протеина от здравите клетки, но проявява силен афинитет към ANTXR1. Способността на SVV да унищожава рака е доказана в клинични изпитания, но проблемът е, че човешкият организъм изработва имунитет срещу вируса в рамките на няколко седмици. Това налага необходимостта от неговото модифициране, за да се преодолее имунната защита.

Надявам се, че тези резултати ще съдействат за по-нататъшните изследвания, насочени към разработването на вируси за лечението на рака, заяви професор Матиас Улф, изследовател от екипа за молекулярна крие-електронна микроспония в института в Окинава, цитиран от агенция БГНЕС.

Резултатите от проучването са публикувани в официалния сайт на Институт на науката и технологиите в Окинава и изданието Proceedings of the National Academy of Sciences на 30 октомври 2018 г.

Снимка: Институт на науката и технологиите в Окинава, Япония, и Университета на Отаго, Нова Зеландия