Откриха връзка между използването на електронни устройства и развитието на мозъка в детството

бебе със смартфон

Учени в Сингапур откриха връзка между използването на електронни устройства и развитието на мозъка в детството. Каква е тя?

Прекомерното използване на електронни устройства в ранно детство може да доведе до влошаване на когнитивните способности в по-зряла възраст, съобщи БТА, като цитира сингапурския вестник „The Straits Times“.

Малчуганите, изложени прекомерно време пред екрана на електронните устройства като смартфони, таблети, лаптопи и др., показват разлики в мозъчната функция след осемгодишна възраст. Времето пред екрана в ранна детска възраст се свързва с мозъчни вълни, които показват мозъчна незрялост и лош самоконтрол.

„Изследването предостави убедителни потвърждаващи данни за други вече проведени изследвания, за това, че времето, което децата ни прекарват с електронни джаджи трябва да бъде внимателно проследявано, особено в ранните стадии на развитие на мозъка“, каза Евелин Лоу, съавтор на изследването и учен в Националния университет на Сингапур и в Сингапурския институт по клинична медицина.

В изследването, проведено в продължение на няколко години, учените са наблюдавали 506 деца. От родителите им била събрана информация за това по колко часа дневно прекарват пред екраните на различни устройства. След това изследваните деца били разделени на групи в зависимост от времето, което прекарват с устройства и били извършени тестове на интервали от няколко години.

Резултатите показали, че колкото повече време прекарват с устройства малките деца, толкова по-значителни отклонения в мозъчната дейност и повече нарушения в познавателните способности се появяват по-късно. Учените са установили и връзка между прекомерното използване на джаджи и нарушенията в изпълнителните функции на мозъка, които отговарят за контрол на импулсите и емоциите, за изпълнение на сложни задачи и за концентрация на вниманието.

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание „JAMA Pediatrics“ на 30 януари 2023 г.

Снимка на бебе със смартфон: Helena Jankovičová Kováčová / Pixabay