Откриха връзка между типа личност и музикалните предпочитания

слушане на музика

Учени направиха широкомащабно проучване за общото и различното в психологията при музикалните предпочитания към западната музика сред над 350 хиляди души в над 50 страни.

Изследователи Великобритания и Израел са установили наличието на връзка между типа личност и музикалните предпочитания, съобщи агенция БТА.

За целите на изследването авторите му от университета на Кембридж и университета Бар-Илан са провели две изследвания като в първото са анализирали данни за над 356 хиляди души от няколко 53 държави на 6 континента, а във второто – други над 71 хиляди души от 36 държави.

Изследователите са разделили музиката на пет категории – релаксираща, динамична, сложна, непретенциозна и модерна. Личността на хората е оценена според критериите на „Голямата петорка“ – екстроверсия (extroversion), невротизъм (neuroticism), насоченост към другите (agreeableness), отвореност, откритост към опита (openness) и съзнателност (conscientiousness).

Резултатите от анализа показват, че екстровертите предпочитат съвременните музикални стилове, които се отличават с ритмични, оптимистични и електронни звуци.

Откритостта била свързана с по-силни реакции към сложни музикални стилове, които се отличават със сложни и церебрални атрибути, често чувани в импровизационната и инструменталната музика, като например „Space Oddity“ на Дейвид Боуи.

Феновете на хитовото парче „Smells Like Teen Spirit“ на гръндж групата Nirvana са по-склонни да бъдат невротични.

Добронамерените хора предпочитат по-спокойната музика.

Учените отбелязват, че тези зависимости се запазват независимо от езика, географското положение и културата.

Ръководителят на изследването д-р Дейвид Грийнбърг, който също е музикант, каза, че изследването показва международна обща основа чрез музиката.

Той каза: „Хората могат да бъдат разделени от географски, езикови и културни различия, но ако интровертите в различните краища на света харесват една и съща музика, това предполага, че тя може да бъде много мощна свръзка“, цитиран от пресцентъра на Университета в Кембридж.

„Тези констатации категорично предполагат, че има универсални модели в предпочитанията към западната музика, което дава основа, върху която да се развиват и тестват хипотези за взаимодействията между музика, психология, биология и култура“, пишат изследователите, чието проучване е публикувано в специализираното списание „Journal of Personality and Social Psychology“ през август 2022 г.

Снимка: Bernd Everding / Pixabay