Откриха връзка между херпес и болестта на Алцхаймер

Вирусният херпес по устните вероятно е причина за заболяването от Алцхаймер, твърдят британските учени от Университета в Манчестър, Великобритания.

Учените преди време съобщиха, че има връзка между известният вирус Herples simplex virus 1 (HSV1) и болестта на Алцхаймер. Изследователите са открили, че този вирус присъства в 60 % от страдащите от Алцхаймер.

Лекарите смятат, че лекарствата, които се използват срещу Herples simplex virus 1 (HSV1) и които се намират във всяка една аптека може да послужат като основа за създаването на превентивна ваксина в бъдеще за лечението от Алцхаймер.

Болестта на Алцхаймер е заболяване, свързано със деградация в психическите способности и атрофия на кората на мозъка – разрушаване на мозъчните клетки. Дегенеративно заболяване на мозъка с неизяснена причина, настъпващо в пресениума – 50-65-год. възраст, с напредваща мозъчна атрофия и прогресиращо оглупяване – деменция. Чести са и огнищните симптоми – афазия, апраксия и др. Това е най-честата причина за деменция след 65-годишна възраст.

Болестта се увеличава рязко с напредването на възрастта, като ранните форми са редки. Голяма част от случаите са спорадични, но съществуват и редки семейни форми с автозомно-доминантна наследственост, чието начало по принцип е ранно.

От клинична гледна точка първите прояви на деменцията често са нарушения в късата памет, изолирани или пък съчетани с нарушения на речта. Болестта постепенно напредва към развитието на синдром, който съчетава в себе си афазия, апраксия и агнозия. Прогресивното влошаване води до състояние на тежка деменция и болният остава прикован на легло, а смъртта настъпва след 7-10 години от началото на заболяването.

Засега леченията просто забавят, но нито лекуват, нито спират развитието на болестта, припомня агенция БГНЕС.

Снимка: sxc.hu