Откриха в човешкия мозък неврони, които реагират на снимки на храна

пица със сирене

Човешкият мозък реагира на снимки с храна, особено на сготвена. На какво се дължи това?

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT), САЩ, откриха неврони, които реагират на снимки на храна, пише пресцентърът на MIT, цитиран от агенция БТА.

Според изследователите е възможно тези неврони да са се развили заради еволюционното и културното значение на храната за хората.

За целите на изследването на осем доброволци са показани около 10 000 различни изображения, докато същевременно е наблюдавана мозъчната им дейност.

Резултатите сочат, че снимките с храна активират популация от неврони в зрителната кора, които обработват визуална информация.

Откритието озадачава учените, тъй като храната не е “хомогенна категория”. На участниците са показвани снимки на хранителни продукти, които не си приличат – ябълки, макарони, царевица. Въпреки това мозъкът е реагирал на всички изображения по един и същи начин.

Реакцията към сготвена храна, например пица със сирене, е по-силно изразена, отколкото към сурови плодове и зеленчуци. Невроните са се активирали и при вида на снимки на чипс и други закуски. Видът на фотографията (цветна или черно-бяла) не е оказвал влияние.

Учените предполагат, че тези неврони са се развили в хода на еволюцията, за да осигурят кратък път за откриване на храна. Те са останали неразкрити дълго време, защото не са концентрирани на едно място, а са разпределени в различни групи.

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание „Current Biology“ на 25 август 2022 г.

Снимка на пица със сирене: neciodesalida / Pixabay