Откриха гена на алергията

Изследователи откриха гена, виновник за досадната на всеки страдащ алергия.

Британски учени откриха гена, предизвикващ алергия, пише в онлайн публикация в изданието British Mediacal Journal.

Екипът на проф. Азис Шейх от Единбургския университет във Великобритания установи, че генът “филагрин” помага на кожата да произвежда защитна бариера срещу алергените, а мутацията му увеличава повече от двойно риска от астма, сенна хрема и екзема. Генната мутация също увеличава вероятността от астматичен пристъп у хора с тежък дерматит.

Учените анализираха резултатите от 24 предишни изследвания и стигнаха до извода, че дефекти в гена “филагрин” водят до нежелателни алергични реакции като кихане, парене и сърбеж в очите, дерматит, астма, сенна хрема и екзема.

Филагрин е силен биомаркер за алергични състояния, заяви проф. Шейх, който е съветник на британското правителство по алергиите.

Откритията на учените могат да доведат до нови терапии, които ще потискат имунната система и няма да позволяват алергиите да достигат епидемични размери, пише actualno.com.

Следващото предизвикателство ще е да се разграничат различни генотипове алергия. Това ще предизвика коренна промяна в предотвратяването, диагностицирането и лечението на алергиите у децата, твърди педиатърът проф. Хуго ван Бевер от Националния университет на Сингапур.

Снимка: sxc.hu