Откриха гена на мъжа мачо

Учени смятат, че са открили мачо гена, който кара мъжете да се държат по-агресивно от жените, когато са подложени на стрес.

Учените твърдят, че един ген обяснява защо мъжете реагират агресивно, а жените е по-вероятно да опитат да разведрят положението.

Австралийски изследователи изследвали химически вещества, отделяни от мъжете, когато реагират на стрес и как те влияят на поведението им.

Австралийските учени смятат, че генът SRY, който се среща само в Y хромозомата, и протеините, които той активира в тялото, са ключът. Д-р Джоюнг Лий и проф. Винсънт Харли от Института “Принц Хенри” в Мелбърн, установили, че тези протеини в действителност присъстват в мозъка и други органи на пълнолетните мъже, обяви агенция БГНЕС.

Тези протеини вероятно регулират хормоните на стреса и кръвното налягане, поради което стресираните мъже имат учестен пулс и прилив на адреналин във вените си, а това води до агресия. Според учените при жените подобно поведение се предотвратява чрез освобождаването на естроген и хормона на прегръдката окситоцин.

Учените смятат, че изследването им може да помогне на психолозите и да доведе до нови лечения на личностното разстройство.

Снимка: Pierre Ekman