Откриха гени, отговорни за рак на гърдата

Британски учени откриха три ключови гена на рака на гърдата.

Макар че изследванията са все още в ранна фаза на развитие, първите нови лекарства за лечение на рак на гърдата, основани на това откритие, могат да са готови за период до пет години. Те ще атакуват рака по различен начин от съществуващите медикаменти, което означава, че ще работят там, където настоящите терапии се провалят и това ще спасява животи.

По време на петгодишното изследване учените анализирали ДНК на 104 пациентки, болни от рак, включително на много британци. Всички жени имали позитивен за естрогенни рецептори рак на гърдата, който отнема живота на четири от пет болни от рак на гърдата пациентки. Той получава името си заради факта, че естрогенът “подхранва” и разраства тумора.

Много съществуващи лекарства, сред които и тамоксифен, най-разпространения медикамент за лечение на рак на гърдата, работят като намаляват снабдяването с естроген. Но туморите често може да станат резистентни на лечението, позволявайки на рака да се завърне след операция или да се разсее в тялото с потенциално фатални последици.

Открихме гените на място, за което смятахме, че знаем много, все едно да открием злато на площад Трафалгар. Изглеждаше прекалено очевидно, за да е истина. Трябваше да проверим цялостно нещата, за да се убедим, че това не е фалшиво откритие. Сега трябва да разберем как работят тези гени, но откритието може да доведе до нови лечения, които ще са от полза за жените с рак на гърдата в близко бъдеще“, заяви авторката на изследването д-р Анита Дюнбиер, цитирана от агенция БГНЕС. Въпреки близостта си до естрогенния рецептор, гените работят отделно един от друг. Това означава, че новите лекарства може да действат там, където съществуващите са се провалили.

Снимка: Crystal Woroniuk, sxc.hu