Откриха ген за създаване на зъби при лабораторни условия

Учените вярват, че са открили начин за създаване на зъби при лабораторни условия, което може да сложи край на пломбите и протезите.

Екип от американски учени от Орегон открили гена, отговорен за растежа на емайла, твърдият външен слой на зъба, който не може да се създаде отново по естествен начин. Експерименти върху мишки показали, че генът, наречен Ctip2, има редица функции, сред които и развиване на кожа и нерви.

Ръководителят на изследването д-р Криса Киуси заявява: “Не е необичайно един ген да има множество функции, но преди този опит ние не знаехме какво регулира производството на зъбен емайл“.

Учените установили, че генът Ctip2 има много важно значение за клетките, произвеждащи емайла, като им помага да се образуват и работят правилно. Контролирането на този ген, съчетано с технологията за извличане на стволови клетки, може да направи възможно създаването по изкуствен начин на функциониращи зъби.

Освен това той може да бъде използван за засилване на съществуващия емайл и за поправяне на увредения, като по този начин намали загниването и нуждата от пломби, пише агенция БГНЕС.

Снимка: sxc.hu