Откриха ген на семейната изневяра

Изследователи от Нюйоркския държавен университет установиха, че съпружеските изневери са свързани с един от вариантите на гена на дофаминовия рецептор, съобщава WebMD.

Учените провели анкета сред 181 млади доброволци за особеностите на сексуалния им живот, а после взели от тях ДНК образци за анализ.

77 от участниците разкрили, че поне веднъж са имали страничен полов контакт. Анализирайки ДНК-то на доброволците, учените се концентрирали върху гена, който кодира дофаминовия рецептор D4.

Предишни изследвания показали, че различните варианти на този ген влияят върху някои особености на поведението като примерно склонността към риска или получаване на удоволствия от храна, власт, нови усещания, пише dariknews.bg.

Анализът установил още, че хората, притежаващи варианта 7R+ на рецептора D4, по-силно от останалите са склонни към изневяра на партньора или партньорката си. 50% от притежаващите този вариант на гена съобщили, че са имали странични полови контакти или са правили еднократен секс с непознат преди това човек, обобщава агенция БГНЕС.

В същото време изневеряващите без този вариант на гена били само 22%. Полът не играел роля за установената зависимост. Според ръководителя на изследването Джастин Гарсиа влиянието на дофаминовия рецептор е свързан с онези центрове в мозъка, които отговарят за удоволствията и влечението към тях.

Снимка: sxc.hu