Откриха ген, свързан с рак на гърдата

Учени откриха ген, чрез който ще могат да поставят по-точна диагноза при рак на гърдата.

Австралийски специалисти са открили генетичен код, който показва дали ракът на гърдата е агресивен и има вероятност да се разпространи, съобщава сайтът news.com.au.

Откритието на учените от Института за медицински изследвания в Куинсланд, Австралия, може да помогне за поставянето на по-точна диагноза на пациентки с рак на гърдата и за откриването на агресивни тумори, както и в търсенето на нови методи за лечение.

Изследователите са открили специфична РНК (Рибонуклеинова киселина) молекула, която липсва при агресивния рак.

По същество този фрагмент или микроРНК обикновено функционира като “спешна спирачка” в генетичната програма, която се грижи клетките да продължат да се възпроизвеждат нормално.

При инвазивните агресивни тумори обаче тази “спешна спирачка” липсва. Внезапното й отсъствие в раковите тестове може да е ясен показател, че има вероятност туморът да се разпространи.

Открит навреме, ракът на гърдата е напълно лечим.

Броят на заболелите жени в България е над 46 000, а всяка година регистърът се допълва с 3800 нови случая. Близо една пета (18%) от всички починали от рак жени у нас са станали жертва именно на това заболяване, уточнява агенция БТА.

Снимка: Ed Uthman