Откриха защо някои жени трудно определят посоки

Учени разкриха защо някои жени трудно определят посоки.

Американски учени откриха защо някои жени трудно определят посоките. Това откритие ще помогне да се хвърли нова светлина и върху развитието на деменция.

Според резултати от изследвания, цитирани от лондонския вестник Daily Mail, ориентирането се дължи на неотдавна идентифицирани решетъчни клетки в мозъка, които се справят с локацията, дори в отсъствието на ориентири.

Решетъчните клетки бяха идентифицирани от изследователския екип на д-р Джошуа Джейкъбс от университета в Пенсилвания в САЩ. Те улесняват мозъка да се ориентира в непозната среда.

Разликата във функционирането на тези клетки определя защо някои хора по-лесно разпознават посоките, а други – по-трудно.

Екипът на д-р Джейкъбс провел експерименти с група доброволци, които участвали във видеоигри. Те трябвало да преминат от една точка до друга, да открият предмети и след това да запомнят как да се завърнат към местата, където са намерили предметите.

Доброволците страдали от епилепсия и имали електроди имплантирани дълбоко в мозъка като част от лечението им. Това позволило на изследователите да проследят как мозъчните им клетки реагират на видеоигрите, съобщава агенция БТА.

С този експеримент били открити решетъчните клетки, които позволяват ориентацията в отсъствието на репери. Те играят решаваща роля в пространственото ориентиране. Когато тези клетки не действат ефективно, хората често се губят.

Откритието ще помогне да се хвърли нова светлина и върху механизмите при развитие на деменция. Пациенти, страдащи от болестта на Алцхаймер, често губят ориентация. А един от дяловете на мозъка, в който изобилстват решетъчните клетки, е първият, засегнат от това заболяване.

Снимка: Michael Coghlan