Откриха метод за лечение на цироза

Японски учени откриха метод за лечение на цироза.

Изследователска група от японския държавен Институт за естествени науки Рикен разработи метод за лечение, който позволява да се забави цирозата на черния дроб при хроничен хепатит С.

Учените са обърнали внимание на протеина NS3, който обикновено присъства при размножаването на вируса на хепатит С.

Както беше установено, именно този протеин предизвиква типичните симптоми на цироза на черния дроб – постепенната замяна на неговите тъкани с по-плътна, която не е способна да изпълнява необходимите функции.

По време на експеримента специалистите са инжектирали болни от хепатит лабораторни мишки със съответните антитела, които потискат NS3. В резултат темповете на уплътняване на черния дроб са намалели с 25%.

Ако разработим въз основата на тези данни метод за спирането на дейността на белтъка NS3, тогава ще можем да създадем и технология за леченията на такава тежка болест, като ракът на черния дроб, отбеляза ръководителят на изследователската група Шоити Коджима, цитиран от агенция БГНЕС.

Според официалната статистика, над 80% от случаите на рака на черния дроб в Япония са причинени от цироза, която от своя страна е възникнала в резултат на хепатит С или друго заболявания.

Снимка: Ed Uthman

loading...