Откриха молекули, които влияят върху глухотата

Изследователи откриха молекули, които влияят върху появата на глухота.

Израелски учени от Университета на Тел Авив и техните американски колеги от Университета Пардю са открили миниатюрни молекули, които могат да доведат до голям пробив при лечението на глухота.

Международна група от изследователи определи, че отсъствието на тези молекули предизвиква аномално развитие на вътрешното ухо и съдейства за прогресивната загуба на слуха. Откритите молекули ще позволят да се регенерират важни сензорни клетки в ухото, за да се подобри слуха.

В повечето случаи причината за загубата на слух е израждането на сензорните клетки във вътрешното ухо, наричани мъхести клетки, обясняват лекарите. Тези клетки преобразуват звуковите вълни в електрически импулси, които постъпват в мозъка.

Въздействието на прекаления шум, на някои лекарства, процесите на стареене и болести могат да повредят или унищожат мъхестите клетки. Отоларинголози са открили микро-РНК или РНК, изключително важни за оцеляването на мъхестите клетки. Микро-РНК регулира гените чрез избирателно блокиране на производството на белтъчини на някои гени.

Медиците са доказали, че мъхестите клетки на микро-РНК са регулатор, участващ в нормалното развитие и оцеляването на клетките във вътрешното ухо. Те са установили, че загубата на две конкретни микро-РНК съкращава броя на мъхестите клетки и по този начин води до глухота.

Снимка: sxc.hu