>

Откриха най-древния щам на чума

лаборатория

Откриха най-стария щам на чума в Европа.

Един древен щам на чумата може да е довел до намаляване на населението европейци през неолита, в зората на Бронзовата епоха.

Преди 5000 до 6000 години земеделски общности от неолитната епоха в Европа драстично намаляват и все още няма ясен отговор на въпроса защо. Международен екип от изследователи от Франция, Швеция и Дания откри щам на чума, който вероятно частично е отговорен за измирането на огромен брой хора по това време.

В доклада, публикуван в списанието Cell на 6 десемри 2018 г., се описва откритието на най-старата позната до момента проба на чумна бактерия.

Бактерията е била взета от генетичен материал на 5000 години, съдържащ се в скелета на 20-годишна жена, открит при разкопки край Гьокхем, Южна Швеция. Заедно със скелета на младата жена са открити останките на още 78 души от същия период.

В един от скелетите също са открити следи от същия щам чума, и изследователите предполагат, че това е доказателство за епидемия.

До момента учените предполагаха, че чумата е пристигнала в Европа с мигриращите племена от Евразийската степ, които в крайна сметка заменили Неолитните общности. Степите са обширна равнина, обрасла с тревиста растителност, която се простира от днешна Унгария през Украйна и Централна Азия до Източен Китай.

Откритието, че чумата е достигнала северните части на Европа доста по-рано, предполага, че заразата не се дължи на миграцията от Евразийската степ.

В доклада учените посочват, че чумата се е зародила като човешка болест, а не като зараза, предавана от животните, най-вече в пренаселените поселища, които хората започват да изграждат преди 6000 години. Лошата хигиена, твърде големият брой хора, животни и храна на едно място, са спомогнали за развитието на болестта в опасен патоген.

Разпространението на заразата в останалата част на Европа станало чрез търговските пътища, които се разширили благодарение на развитието на технологиите – появата на колелото, отколкото на масовата миграция.

С измирането на Неолитните общности, благодарение на чумата, за Евразийските племена било относително лесно да се заселят в Европа, като по този начин променят завинаги генетичния код на хората на континента, коментира агенция БГНЕС.

Чумата е може би една от най-смъртоносните бактерии, която някога е съществувала за хората. Направихме анализи да разберем как този патоген, който има толкова огромен ефект върху нас, е еволюирал, казва старшият автор Саймън Расмусен на изследването, изследовател по метагеномика в Техническия университет на Дания и Университета в Копенхаген.

Снимка: PDP