Откриха начин за борба с резистентността към антибиотици


антибиотици

Руски изследователи намериха начин да се борят с резистентността към антибиотици.

Изследователи от Политехническия университет в Петербург, Русия, разработиха начин за блокиране на бактериалната антибиотична резистентност чрез използване на малки протеини, наречени пептидни инхибитори (блокиращи агенти), предаде агенция Спутник.

Съвместно с Националния изследователски център на института Курчатов, те създадоха пептид, който е безвреден за хората и е способен да потисне ключовия катализатор на SOS-реакцията в бактериите.

Резултатите от изследванията, проведени с грантове от Руската научна фондация, бяха публикувани в списанието Нуклеинови киселини.

Бактериите мутират и развиват нови свойства, които им помагат да устоят на антибиотици, докато нашият агент спира процеса на адаптиране на генетично ниво, блокирайки ускорената еволюция на бактериите, каза водещият изследовател Александър Якимов, цитиран от агенция БГНЕС.

По неговите думи учените разполагат с изчислителен метод за проектиране на уникални пептиди с максималната възможна стабилност и биологично активна пространствена структура.

Броят на новоразработените антибиотици постепенно намалява през последните години, докато тяхната ефективност продължава да се понижава.

Други държави също провеждат изследвания, за да намерят начини за борба с бактериалната резистентност към антибиотици, но все още не са успели да постигнат някакви положителни резултати, добави Якимов.

Наскоро руското правителство публикува стратегия за борба с антибиотичната резистентност за периода до 2030 г. Тя предвижда анализ на механизмите за развитие на устойчивост, систематичен мониторинг на разпространението им, подобряване на мерките за предотвратяване и ограничаване разпространението на патогени с антибиотична резистентност, разработване на антимикробни средства и алтернативни методи за диагностика и лечение на инфекциозни заболявания.

Очаква се изобретението на руските изследователи да направи превенцията и лечението на инфекциозни и паразитни заболявания при хората, животните и растенията по-ефективни и да намали тежестта на заболяванията, както и продължителността на тяхното лечение.

Снимка: Марк Боника

loading...