Откриха начин за пречистване на водата от уран

чаша вода

Учени откриха ефективен начин за пречистване на водата от уран.

Учени от Далекоизточния федерален университет (ДИФУ) и Далекоизточния клон на Руската академия на науките са разработили нов дезактиватор, който пречиства водата от разтворен уран до 95%, съобщи университетът.

Създаденият материал е способен да концентрира опасно радиоактивно вещество и лесно да го отделя от пречистения разтвор. Полученият сорбент е композиция от порести железни оксидни системи, съдържащи наноразмерно желязо, се казва в публикувания доклад.

В хода на изследването е открито ключовото влияние на метода на синтез върху формирането на микроструктурата на сорбента. Установено е, че зол-гел синтеза в комбинация с органометалните полимерни матрици образува по-развита структура на материала, увеличава специфичната повърхност два и повече пъти. Този метод осигурява повишаване на ефективността на пречистване на водни разтвори на уран, чрез увеличаване на активните центрове на сорбция на повърхността на сорбента. Също така, поради магнитния ефект на сорбционния материал, увеличава се ефективността на отделяне на утайката от пречистения чрез магнитна сепарация разтвор, разказва Евгений Папинов, научен сътрудник на лабораторията за ядрени технологии към Факултета по природни науки към ДИФУ и старши изследовател в Руската академия на науките.

Новият метод подобрява ефективността на почистване на водните разтвори от уран и на отделяне на утайката от почиствания разтвор.

Предлага се той да се използва в стандартни стационарни инсталации за подготовка на промишлени и битови води, както и за третиране на радиоактивно замърсени природни, отпадъчни и морски води.

Сорбентът се въвежда във водната среда в съотношение 1:100. Процесът на пречистване се извършва при стайна температура от 3 до 48 часа, след което водата се филтрира и утайката се отстранява.

Снимка на чаша вода: rawpixel

loading...