Откриха нелечим щам на гонорея

бактерия гонорея
бактерия гонорея

Световната здравна организация предупреди за нелечим щам на гонорея.

Поне трима човека в света са заразени с напълно нелечимата супербактерия гонорея, която може да предадат и на други хора по полов път, съобщи Световната здравна организация (СЗО).

Експертите на СЗО твърдят, че е само въпрос на време антибиотиците против гонорея да станат безполезни.

Учените посочиха информация от изследвания, които разкриват “много сериозна ситуация” по отношение на форми на полово предаваната болест, силно резистентни към лекарствено лечение.

Гонореята е много умна болест. Всеки път, когато използвате нов вид антибиотик, за да я лекувате, тя придобива резистентност към него, каза специалистът по човешко възпроизводство Теодора Уи, цитирана от агенциите Ройтерс и БТА.

СЗО е изчислила, че 78 милиона хора се заразяват с болестта всяка година. Засега в света има 3 специфични случаи на гонорея, против които антибиотиците са безсилни. Те са в Япония, Франция и Испания.

Учените казаха, че има спешна необходимост от нови лекарства и нови методи на лечение, така че резистентността към наличните медицински средства да бъде забавена възможно най-много.

Гонореята, наричана още трипер, е полово предавана болест, която се предизвиква от бактерията Neisseria gonorrheae. Заразяването с тази болест може да стане само при полов акт.

Обичайните симптоми при мъжете включват парене при уриниране и секреция от половия член. При жените, от друга страна, болестта първоначално протича асимптоматично или се наблюдават вагинална секреция и болки в таза.

Ако болестта не се лекува, това може да доведе до допълнителни усложнения като епидидимит (възпаление на надсеменника при мъжете), възникване на инфекции в тазовата област, засягане на ставите и сърцето. Към момента лечението е изключително антибиотично.

Снимка: NIAID