Откриха нова част на човешкото тяло в коляното

Белгийски медици откриха нова част на човешкото тяло.

Двама белгийски хирурзи откриха нова част на човешкото тяло – неизвестно до този момент сухожилие в коляното.

Хирурзите от Университетската болница в Льовен смятат, че откритието им обяснява защо хора с излекувани наранявания на коляното понякога усещат, че ставите им поддават по време на упражнения.

Ортопедите д-р Стевен Клаес и проф. Йохан Белеманс изследвали разкъсвания на предната кръстна връзка, за да установят защо нараняването може да причини поддаване на коляното.

Учените, които изследвани нараняванията от четири години, започнали с анализ на статия от 1879 г. на френския хирург Пол Сюгон, в която той изказва предположение за съществуването на допълнително сухожилие в центъра на предната част на коляното. Те направили дисекция на 41 колена, предоставени за медицински изследвания, и открили, че предположението се потвърждава при всички с изключение на едно колена.

Белгийските хирурзи първи откриват сухожилието, което е наречено anterolateral ligament (ALL). Те смятат, че то се среща в 97% от човешките колена, уточнява агенция БГНЕС.

След като откриха сухожилието, учените се надяват да установят ролята, която то играе за поддаването на пострадало коляно.

Откритието може да предизвика революция в начина, по който се лекуват нараняванията на колената. В момента д-р Клаес и проф. Белеманс работят върху хирургична техника за лекуване на всички наранявания.

Снимка: stroopsmma