Откриха нови гени, влияещи сърдечно-съдовите заболявания


сърце

Учените разкриха два гена с ключова роля при сърдечно-съдовите заболявания.

Учените идентифицираха два гена, чиито модификации могат да увеличат или намалят риска от сърдечно-съдови заболявания. Това сочи изследване, публикувано в американското научно издание New England Journal of Medicine и цитирано от агенциите АФП и БГНЕС.

Изследването е направено на базата на генетичните данни на 190 000 души.

Откритието може да помогне да се разработят нови методи за превенция, подобни на статините, които се предписват за понижаване на лошия холестерол в кръвта и намаляване по този начин на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Получените от нас резултати подкрепят идеята, че терапии действащи в посока регулиране на нивата на триглицеридите и мазнините, трябва помагат срещу образуването на плаки в артериите и да пазят от инфаркт.

В рамките на това изследване, авторите му са потвърдили ролята на вече познати гени за защита от сърдечни заболявания или създаващи предпоставки за такива. Те са идентифицирали и два непознати досега гени – ANGPTL4 и SVEP1, които имат ключова роля за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Не забравяйте, че спортът гарантира здраво сърце! Затова Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция с песни, чийто видеоклипове се спортува, повече или по-малко, но все пак спортува, и вземете пример:

Снимка: Фабиан

loading...