Откриха нови 10 гена на диабета

Учени откриха нови 10 гени, които драматично увеличават опасността от диабет тип 2.

Пробивът може да помогне за създаването на прости и евтини лекарства срещу животозастрашаващото заболяване.

С новооткритите десет гени общият брой на гените, свързани с развиването на диабет, стана над 60 и те представят по-цялостна картина на биологичните процеси, характеризиращи диабета от втори тип, описва агенция БГНЕС.

Учените, начело с изследователи от Оксфордския университет, Харвардския университет, Масачузетския технологичен институт и Университета в Мичиган, изследвали вариации, които често се появяват в нашето ДНК и може да имат някаква връзка с диабета от втори тип.

Трудно е да се открият нови лекарства за диабет без първо да имаме разбиране за това какви биологични процеси в тялото да атакуваме. Откритието ни приближава към тази цел“, казва ръководителят на изследването проф. Марк МакКарти от Оксфордския университет във Великобритания.

Ако не се лекува, диабетът може да причини редица проблеми като сърдечно заболяване, инсулт, увреждане на нервите и слепота. За целите на новото изследване учените анализирали ДНК на близо 35 000 души с диабет от втори тип и на 115 000 души, които не били болни.

Това наистина е вълнуващо първокласно изследване. То трябва да ни помогне да създадем нови лекарства, които могат да бъдат пригодени към отделния пациент“, казва д-р Иън Фрейм, директор на Центъра за изследване на диабета във Великобритания.

Следващата стъпка е да се създаде пълна картина на генетичните промени, предизвикващи диабет от втори тип, чрез пълно проследяване на ДНК. Проф. МакКарти ръководил изследване, което проследило пълния геном на 1400 души с диабет и на 1400 души без диабет. Първите резултати ще бъдат оповестени през 2013 година.

Илюстрация: Свилен Милев, sxc.hu