Откриха нов акушеро-гинекологичен комплекс в Стара Загора

родилно в Стара Загора

Нов акушеро-гинекологичен комплекс отвори врати в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“.

Близо един милион лева е предоставило Министерството на здравеопазването на болница УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” за новия акушеро-гинекологичен комплекс на 20 май 2019 г. Той включва клиниката по акушерство и гинекология и клиниката по неонатология към университетската болница в Стара Загора.

Университетската болница е едно от четирите водещи лечебни заведения в Югоизточния регион на страната, като само за миналата година през нея са преминали 26 000 пациенти от региона, а отделно от това медицинска помощ са получили и граждани на други административни области. Общият брой на обслужените жени, в това число и на родилките в акушеро-гинекологичната структура на болницата, е 2700, а броят на новородените деца е 1200.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подчерта след откриването му, че само преди две години, до края на 2017 г., болницата е била едно от петте лечебни заведения пред фалит със загуба от над 2 млн. лв. За 2018 г. болницата излиза на печалба от 705 хил. лв., като лечебното заведение успява да увеличи собствените си приходи с 13 % и да намали общите си задължения с над 10 %, а просрочените задължения – с над 11%.

„Свършеното тук е доказателство, че за Министерството на здравеопазването майчиното и детското здравеопазване са приоритет. Показателен в това отношение е и фактът, че реализацията на каузата за изграждане на Национална детска многопрофилна болница е в напреднала фаза и до края на месеца ще бъде обявена обществената поръчка за инженеринг, а в началото на есента се предвижда да започне и реалното строителство“, коментира още Ананиев, цитиран от пресслужбата на здравното министерство.

Средствата за педиатричната болница ще бъдат осигурени от държавния бюджет като очакванията са необходимият финансов ресурс да бъде приблизително 100 млн. лв., като аванс от 30 % ще бъде предоставен още тази година.

Снимка: Министерство на здравеопазването