Откриха нов мощен антибиотик

Учените откриха нов антибиотик, действащ на устойчиви бактерии.

Учени идентифицираха нов антибиотик, който се оказва ефикасен при мишки за третиране на устойчиви бактерии. Той може да бъде пуснат в продажба за лечение на хора до пет – шест години, съобщава агенция АФП.

До 5-6 години, ако всичко върви добре, антибиотикът teixobactin може да стане първият член на нов клас антибиотици, каза ученият от Бостънския североизточен университет Ким Люис, цитиран от агенция БГНЕС.

Антибиотикът teixobactin е естествена молекула и д-р Люис и колегите му я откриват при преглед на 10 000 проби от различни бактерии, открити в почвата и култивирани по нов метод на компанията NovoBiotic.

Основните антибиотици са разработени през периода 1940 – 1960 г. от естествени субстанции. От 80-те години обаче учените са се концентрирали предимно върху разработването на синтетични антибиотици. Резултатите като цяло са разочароващи, тъй като такива изследвания позволяват да се откриват много малко антибиотици, ав същото време устойчивостта към съществуващите продължава да расте застрашително.

Снимка: mRio