Откриха опасната Листерия в български храни

листерия

Силно заразната патогенна бактерия Листерия е засечена в български месни и рибни продукти.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви на 20 ноември 2019 г., че отново е открила продукти в магазинната мрежа на България, заразени с опасната бактерия Листерия.

БАХБ е взела извънредно 300 проби от готови за консумация храни за наличие на Листерия моноцитогенес (Listeria monocytogenes).

Пробите са взети от три групи продукти, в които е най-вероятно развитието на бактерията: месни сурово-сушени продукти – 143 проби, сирена с кратък период на зреене – 78 проби и пушени, веяни и мариновани рибни продукти – 79 проби.

Изследваните продукти са с произход България, Европейски съюз и трети страни.

Установени са две несъответствия, за които са предприети всички необходими действия за изтегляне от пазара на засегнатите храни и за предотвратяване на нови случаи на замърсяване.

В единия случай бактерията е открита в 60 кг пушена скумрия на шайби, произведена в България, а във втория в 50 кг домашен свински суджук, също българско производство.

Инспекторите успели да изтеглят от търговската мрежа 15 килограма от скумрията, а останалите 45 са продадени. Количества от заразения домашен колбас не са открити в магазините, което означава, че суджукът с Листерия е разпродаден, предаде БНР на 21 ноември 2019 г.

В информация за потребителите от 20 ноември 2019 г. БАХБ посочва, че засегнатите хранителни продукти с наличие на листерия са:

  • Пушена скумрия на шайби, партиден номер L 160-2, произведена от фирма “Екопром” ЕООД, гр. Сливен;
  • Домашен суджук свински, партиден номер L 209, произведен от фирма „Надежда М“ ООД, гр. Бяла, обл. Русе.

Извънредните проверки са проведени по инициатива на БАБХ във връзка с установени случаи на листерия в храни в кратък период от време.

Zdaren.bg припомня, че на 18 октомври 2019 г. БАХБ изтегли от българския пазар над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с Листерия. Рибата е пушена скумрия във вакуумна опаковка, произведена от „Ocean Fish” – Румъния, с партиден № L 12.11.2019, разпространен в търговска мрежа на територията на България.

Ето какво трябва да знаем за патогена Листерия и опасното заболяване, което причинява.

Снимка на проба с бактерия Листерия: Нейтън Рединг