Откриха способност на туморите да се развиват и оцеляват

бял дроб

Проучване разкрива „безкрайната“ способност на рака да се развива.

Безпрецедентен анализ на това как растат раковите заболявания разкри „почти безкрайна“ способност на туморите да се развиват и оцеляват, твърдят учени.

Резултатите от деветгодишно проследяване на рака на белите дробове „изненадаха“ и „зашеметиха“ научния екип, който получи представа за огромната сила, срещу която се бори. Те заключиха, че трябва да се обърне повече внимание на превенцията и че е малко вероятно да се намери универсално лечение. Cancer Research UK казва, че ранното откриване на рак е жизненоважно, подчертава агенция БГНЕС.

Това е най-задълбоченият до момента анализ на развитието на рака и причините за разпространението му.

Проучването, наречено TracerX и стартирало през 2013 г., предоставя най-задълбочения анализ на това как се развива ракът и какво причинява разпространението му. Раковите заболявания се променят и еволюират с времето – те не са фиксирани и непроменливи. Те могат да станат по-агресивни: избягват по-добре имунната система и се разпространяват още по-добре в тялото.

Туморът започва като една увредена клетка, но се превръща в смес от милиони клетки, които са мутирали по малко по-различен начин. TracerX проследи това разнообразие и как се променя с течение на времето при пациенти с рак на белия дроб.

„Никога досега не е било правено проучване в такъв мащаб“, казва професор Чарлз Суонтън от Института Франсис Крик и Университетския колеж в Лондон. На повече от 400 души – лекувани в 13 болници в Обединеното кралство – са направени биопсии на различни части от техния рак на белия дроб, докато болестта прогресира.

„Бях изумен колко адаптивни могат да бъдат туморите“, каза професор Суонтън пред BBC, добавяйки: „Не искам да звуча твърде депресиращо за това, но мисля – предвид почти безкрайните възможности, че един тумор може да има много големи брой клетки, които се развиват в късния стадий на тумора, което може да бъде няколко стотици милиарда клетки – че постигането на излекуване при всички пациенти в късния стадий на заболяването е трудна задача.“

„Не мисля, че ще успеем да създадем универсално лекарство“, каза Суонтън и добави: „Ако искаме да имаме най-голямо въздействие, трябва да се съсредоточим върху превенцията, ранното откриване на болестта и ранното откриване на рецидив.“

Затлъстяването, тютюнопушенето, алкохолът и неправилното хранене увеличават риска от някои видове рак.

Еволюционният анализ е публикуван в списаниe „Nature“ на 12 април 2023 г.

Изследването показа:

  • Силно агресивните клетки в първоначалния тумор са тези, които в крайна сметка се разпространяват из тялото.
  • Туморите, показващи по-високи нива на генетичен „хаос“, са по-склонни да рецидивират след операция на други части на тялото.
  • Анализът на кръвта за фрагменти от туморна ДНК означаваше, че признаци за повтаряне могат да бъдат забелязани до 200 дни преди да се появят на компютърна томография.
  • Клетъчният механизъм, който чете инструкциите в нашата ДНК, може да се повреди в раковите клетки, което ги прави по-агресивни.

Изследователите се надяват, че откритията могат в бъдеще да им помогнат да предскажат как ще се разпространи туморът на пациента и да приспособят лечението.

Ренгенова снимка на бял дроб: oracast / Pixabay