Откриха стафилокок и Ешерихия коли в басейни в София

Стафилокок и Ешерихия коли откри проверка на РЗИ – София в басейни на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в Овча купел, осъществена на 22 юни 2011 г.

Според директора на дирекция Здравен контрол на столичната РЗИ д-р Христина Котларска не става въпрос за смъртоносния щам на бактерията ешерихия коли (Escherichia coli).

Този месец сме извършили пробонабиране в трите басейна, които са на територията на болницата в Овча купел. Към момента имам готови излезли протоколи и действително се доказа, че в два от басейните има микробиологично замърсяване. В единия е само от ешерихия коли, а в другия има и стафилокок. Към момента басейните не работят, те са измити, дезинфекцирани, отново напълнени“, добави д-р Котларска.

Д-р Христина Котларска успокои, че не става въпрос за опасния щам на ешерихия коли: „Ешерихия коли е широко разпространена бактерия. Тя е със стотици щамове. Щамът, който предизвика проблеми по света, не е тук“, цитира dariknews.bg.

Агенция БГНЕС информира, че и трите басейна на болницата са достъпни за хора и там е имало плажуващи, преди да бъде официално разрешено пускането им в експлоатация, с което болницата е нарушила здравните изисквания. В болницата има опасност от инфекция, тъй като в един от басейните ходи болен с открита рана. В единия от трите басейна е открита бактерията Ешерихия коли, а в другия, освен нея има и стафилокок.

Снимка: Renata Horvat, sxc.hu