промо

Откриха щам на гонорея, устойчив на антибиотици


Изследователи откриха първия щам на гонореята, който не се поддава на лечение с антибиотици, обявиха учените на конференция за изследване на полово предаваните болести.

Бактериалната инфекция, известна още като трипер, досега се лекуваше лесно с антибиотици. Ако обаче не се лекува, тя може да доведе до безплодие при жените и болезнено уриниране при мъжете.

Това е както притеснително, така и очаквано откритие“, заяви Магнус Унемо от Швеция, цитиран от агенциите АФП и БГНЕС. “Откакто антибиотиците станаха стандартното лечение за гонорея през 40-те години на миналия век, бактерията показва забележителна способност да развива механизми за защита от всички лекарства, използвани за да я контролират”.

Подробности за откритието се предадставят от Унемо и колегите му на 19-тата конференция за изследване на полово предаваните болести на 10-13 юли 2011 г. в Канада.

Засега не е ясно доколко се е разпространил резистентния щам сред населението по света, но има опасения, че той може да се разпространи бързо, освен ако не се разработят нови лекарства и ефективно лечение. Опасното е, че при 50% от заразените жени не виждат никакви симптоми.

Снимка: sxc.hu

loading...