Отлагат трансплантацията на човешка глава за края на 2017-та

трансплантация на човешка глава

Трансплантацията на човешка глава е планирана за декември 2017 г., година по-късно от първоначално предвиденото.

Първата по рода си операция по трансплантация на човешка глава ще бъде извършена от италианския хирург Серджо Канаверо през декември 2017 година. Съгласие да се подложи на интервенцията е дал руският програмист Валерий Спиридонов от град Владимир, съобщи агенция БТА, като се позова на Fox News.

Италианският неврохирург Канаверо огласи за пръв път плановете си да присади глава на човек през февруари тази година. Вече са известни пациентът му, както и времето, когато ще бъде извършена трансплантацията.

Валерий Спиридонов страда от вродена спинална мускулна атрофия. При това заболяване мускулите и скелетът на пациента още от ранно детство забавят развитието си. Болестта прогресира всяка година. Спиридонов вече трудно контролира тялото си. Затова той се е съгласил да му бъде извършена интервенцията, въпреки риска да не оживее след нея.

Първата трансплантация на глава може да бъде извършена в САЩ. Предвижда се операцията да продължи 36 часа. За да не се разрушат тъканите толкова дълго време, главата и тялото ще бъдат охладени.

Стойността на операцията надхвърля 11 млн. долара, а първоначалният бюджет беше 7,5 млн. щ.д. В Русия законодателството не разрешава подобен род интервенции, затова тя по всяка вероятност тя ще бъде извършена в САЩ.

Според Анзор Хубутия, главен лекар на НИИ за бърза помощ Склифосовски, операцията е невъзможна, докато не бъде решен проблемът с възстановяване на гръбначния мозък.

Прилагаме кратка презентация как пък е възможна първата трансплантация на човешка глава [на английски език]:

Снимка: канал TEDx Talks / YouTube