Отново стандарти за българските кисело мляко, сирене и кашкавал


Въвеждат отново стандарти за българските кисело мляко, сирене и кашкавал.

Националната ветеринарно-медицинска служба внесе в Българския институт за стандартизация проектите за български стандарти за производство на “българско кисело мляко”, “българско бяло сирене” и “кашкавал”.

Стандартите се отнасят за традиционните български продукти, но ще имат доброволен характер. С тях ще се определят изискванията за производство, опаковка, маркировка, съхранение и транспорт. Предстои стандартите да преминат процедура по обществено обсъждане в Българския институт по стандартизация, в което се очаква да се включат млекопреработватели, технолози и други специалисти.

Ще бъде разработено лого, което ще бъде поставяно върху етикетите на продуктите, произведени по тези стандарти. Задължителен елемент в него ще бъдат цветовете на българския флаг.

Според внесените от НВМС проекти за български стандарти “българско бяло сирене” и “кашкавал” се произвеждат от сурово краве, овче, козе, биволско мляко или смесено мляко, които отговорят на европейските изисквания, закваска за сирене със съответните бактерии, калциев хлорид, мая за сирене, лимонена киселина, сол и вода. В проектите е записано, че продуктите трябва да имат период на зреене от 45 дни, когато са произведени от краве мляко и 60 дни, когато са от овче, козе, биволско и смесено мляко.

“Българското кисело мляко” се произвежда от отговарящо на европейските изисквания сурово краве, овче, биволско, козе или смесено мляко, заквасено с Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Не се допускат консерванти, синтетични подсладители и оцветители, синтетични и натурално-идентични аромати, стабилизиращи и емулгиращи вещества и др. „Българското кисело мляко” трябва да се съхранява при хладилни условия при температура от 2 до 6 градуса и срокът му на годност е до 14 дни.

Снимка: Zdraven.bg

Zdraven.bg поздравява всички читатели със специална селекция с песни за мляко:

loading...