Отново успешна трансплантация на черен дроб във ВМА

хирургия

Нова успешна трансплантация на черен дроб във ВМА.

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация, съобщиха от болничното заведение на 13 април 2018 г. Реципиентът е жена от гр. София, а донорът – също жена.

Интервенцията бе осъществена от екипа на проф. д-р Никола Владов, д.м.н., началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА. това е 64-та успешна трансплантация извърши проф. Владов.

Черният дроб е присаден на жена в критично състояние, а операцията продължила над 5 часа. Пациентката беше в тежко състояние, с много висок риск от усложнения и дори смърт“, обясни за Скенер.нюз проф. Владов. По думите му жената вече е стабилизирана, настанена е в реанимация, диша самостоятелно, а новият й дроб работи добре. „Все пак опасността още не е преминала, грижите за нея продължават, добави проф. Владов.

Донорът е жена, изпаднала в мозъчна смърт след инсулт в болница Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, София. Близките й се съгласяват да дарят органите й, но за съжаление сърцето и бъбреците не са били годни са присаждане.

Колективът на Военномедицинска академия изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията, благодарение на която ще бъде спасен човешки живот. Това е пета донорска ситуация от началото на 2018 година.

За десет години във ВМА са направени над 60 трансплантации на черен дроб. Добрите резултати са израз на непрекъснатостта, системните действия и усилия през годините за развитие на трансплантологията във Военномедицинска академия.

Снимка: ВМА

loading...