Отпада задължението младите лекари да работят 3 години в България

млада докторка

България скоро съвсем ще остане без нови лекари.

Младите лекари вече няма да са задължени да работят в България 3 години след завършването на специализацията си.

Това предвиждат промени в наредбата за специализациите, предложени от здравното министерство (МЗ) на служебното правителство на Президента Румен Радев, съобщи БНР на 25 юни 2021 г. Освен това, местата за специализация за млади лекари ще се определят от техния интерес.

Специализантите в заварено положение ще завършат по стария ред, но задължението за трите задължителни години отпада.

С последните промени през 2020 г. младите лекари, чиято специализация е платена от здравното министерство, бяха задължени да остават 3 години на работа в болницата, в която са се обучавали. Ако предлаганите им там условия не ги удовлетворяват, имат възможност да я сменят, но отново с такава, която е определена в списък на МЗ.

Именно отпадане на това условие иска сега здравният министър д-р Стойчо Кацаров, като ще отпадне и създаването на списък с болници, центрове и КОЦ, за да не бъдат ограничавани в избора си къде да работят обучаващите се държавна поръчка.

Така местата за специализация ще се определят според интересите на младите лекари към тях, а не според тези на държавата. Местата, финансирани от държавата, ще се утвърждават два пъти годишно в определени срокове. През март и октомври ще започва обучението на местата, които се покриват от държавния бюджет.

Няма да има промяна в условията за специализантите, които не са с държавно финансиране.

Базите за обучение ще получават от държавата по две минимални работни заплати и дължимите осигуровки по тях за всеки специализант. Сумата ще е една и съща за всички специалности. За тези, които специализират обща медицина, издръжката е 1560 лева.

Снимка на млада докторка: Даниел Дан