Отпада зеленият сертификат в Израел

Хайфа, Израел

Израел на практика премахна изискването за ваксинационен пропуск.

Израел на практика премахна изискването хората да представят документи, доказващи, че са ваксинирани, въпреки рекордния брой тежко болни пациенти, заразени с КОВИД-19, предаде БТА.

От 7 февруари 2022 г. хората ще трябва да представят зелен пропуск, доказващ че са ваксинирани или преболедували само при посещаване на големи събития като сватби.

Това означава, че за посещаване на ресторанти, кина или хотели няма да е необходимо показване на какъвто и да било здравен документ.

Промяната в правилата означава и че при напускане на Израел неваксинираните вече няма да е необходимо да показват отрицателен тест за вируса.

Облекчаването на правилата дойде въпреки факта, че повече от 1200 души болни от КОВИД-19 са хоспитализирани. Това е най-високият брой от началото на пандемията в страната с население от 9,4 милиона. По данни на здравното министерство 1255 пациенти са тежко болни. Но пикът на вълната, предизвикана от варианта Омикрон, беше в края на януари 2022 г.. На 6 февруари 2022 г. беше съобщено за 33,394 нови заразени – значително по-малко от предишни скокове в заболеваемостта, които отчитаха по около 85,000 нови заразени на ден.

По-рано зеленият сертификат отпадна в Литва.

Снимка на изглед от Хайфа, Израел: neufal54 / Pixabay