Отпада зеленият сертификат в Литва

Тракай, Литва

Литва спря задължителното използване на зелените сертификати.

Литва прекрати използването на здравни ковид сертификати въпреки устойчиво високото равнище на зараза с коронавирус в страната, предаде БТА.

От 5 февруари 2022 г. вече не е необходимо да се представя т.нар. зелен паспорт за ваксинирани или преболедували лица, които искат да посетят ресторанти, магазини, културни или развлекателни събития в Литва.

В същото време отпадна изискването хора с определени професии – в здравеопазването и образованието, да си правят редовни тестове за коронавирус.

Литовското правителство обаче, въведе някои нови изисквания. Те включват и това всеки клиент да разполага с 15 квадратни метра пространство в търговски обект.

По-строги правила все още важат за ресторанти и обществени събития. Задължителните предпазни маски, социалната дистанция и хигиенните изисквания също остават в сила.

Според здравното министерство ваксинационният сертификат в началото е изиграл важна роля в сдържане на пандемията от коронавирус.

Успоредно с разпространението на особено заразния вариант Омикрон обаче, има риск от зараза както за неваксинирани, така и за ваксинирани и преболедували, което означава, че ефективността на ваксинационните сертификати е значително намалена.

Правителството не изключи повторно въвеждане на зеления паспорт, ако се наложи. Литва го въведе в дигитална форма през май 2021 г. Оттогава ковид сертификатът е бил изтеглен от над 2 милиона души поне веднъж и повече от 13 милиона пъти общо.

В Литва, както и в много други държави, вариантът Омикрон на коронавируса увеличава разпространението си. От близо 3-милионното население на Литва, регистрираните случаи са 740 000, а починалите с ковид са 7900.

Снимка на изглед от Тракай, Литва: Доминика Кукулка / Pixabay