Отрицателните емоции на майките влияят на децата да консумират вредни храни

Отрицателните емоции на майките влияят на децата да консумират вредни храни, обявиха експерти.

Майките, които вечно са в лошо настроение или са стресирани, най-вероятно ще предадат “по наследство” на своите деца склонността към нездравословната храна, установиха норвежки педиатри от Университета в Осло.

Те са анализирали връзката между детското меню и психологическите промени при родителите. В изследването са участвали над 27 хиляди майки. Специалистите са разгледали фактори като възраст, образователно равнище, семейно положение, стандарт на живот и брой на децата.

Особено внимание се е обръщало на вкусовите предпочитания на децата на възраст до 18 месеца, когато обикновено малчуганите привикват към сладките и калорични продукти.

Оказало се, че жените, изпитващи постоянно безпокойство, гняв, неувереност или тъга, най-често хранят своите деца с нездравословна храна, а и децата често сами избират вредни за развиващия им се организъм продукти и храни.

В същото време не е била открита асоциация между личността и настроението на майката и здравословния режим на хранени на децата.

Психолозите отбелязват, че жените с отрицателни емоции и лошо настроение често се невнимателни към своите деца и от ранни години започват да им дават храни с високо съдържание на захар и калории.

Предполага се, че това е свързано със стресовото психологическо и емоционално състояние на майката. Затова родителите е важно да контролират своите негативни емоции и да следят за поведението си, за да може детето да расте не само психически, но и физически здраво, предупреждават експертите.

Снимка: sxc.hu