Отслабването намалява болката от артрит в коленете

колене

Загубата на телесно тегло намалява артритните болки в коляното.

Редица възрастни американци са с наднормено тегло и артритни болки в колената. Ново изследване показва, че отслабването може да намали артритните болки.

Получените резултати се добавят към тези от предишни проучвания, които сочат, че отслабването е сред малкото ефикасни нехирургични методи за намаляване на болката у пациенти с наднормено тегло, засегнати от остеоартрит на коляното, заяви експертът д-р Матю Хепистол от болницата Lenox Hill в Ню Йорк, който не е участвал в изследването, съобщиха агенциите ЮПИ и БТА.

Екипът на Стивън Месие от университета Wake Forest в щата Северна Каролина установил, че загуба на 10 и повече процента от телесното тегло за 18-месечен период води до 50-процентно намаляване на болката и до значително увеличаване мобилността на хора, засегнати от артритни болки в колената.

По-голямата загуба на телесно тегло е свързана с по-добри резултати за засегнатите от остеоартрит на коляното пациенти, които са с наднормено тегло или затлъстели.

След като изследвали данни за 240 пациенти, учените констатирали, че загубата на 20 и повече процента от телесното тегло води до допълнително 25-процентно намаляване на болката.

Оказало се, че пациентите са също с подобрени физически функции в сравнение с хората, които загубили само 10% от телесното си тегло по време на изследването.

Колкото повече били свалените килограми, толкова по-добро било свързаното с физическото и психично здраве качество на живота.

Настоящото проучване е публикувано в уебсайта на университета Wake Forest и в специализираното издание Arthritis Care & Research. Можете да разгледате и пълния доклад на изследването тук.

Снимка на колене: genevievegood