Отслабване забавя стареене на клетките

Отслабването забавя клетъчното стареене, обявиха американски учени.

Намаляването на калориите с до 40% може да забави процеса на стареене на клетките и да удължи живота, показва ново проучване на американски изследователи от Масачузетския технологичен институт в САЩ.

Учените създали хапче, което имитира ефекта на отслабване, като залъгва мозъка, без да е необходимо да се лишавате от храна. Лекарството активира ензим, намиращ се в мозъка, който е свързан с процеса на стареене.

Експериментът е проведен върху мишки, но специалистите са убедени, че таблетките ще работят ефективно и върху човешкия мозък. Новото изследване имало за цел да открие как калориите влияят на клетките в мозъка, пише агенция БГНЕС.

Освен това мишките, които били лишени от храна, показали по-добри резултати на тестовете за памет, отколкото онези, които яли до насита. По време на втория етап специалистите ограничили храната на втората група гризачите и включили в диетата специалния ензим. Резултатите доказват, че отслабващият ефект и консумацията на по-малко калории подобряват паметта и забавят процеса на стареене.

Снимка: Ed Yourdon

Zdraven.bg поздравя всички с хита на групата Fun. – We Are Young:

loading...