От грип бързо се лекува и бързо се умира

термометър

От вируса на грипа бързо се оздравява, но и се бързо умира.

Грипната инфекция е една бърза инфекция – бързо се разпространява, бързо се заразява, бързо се усложнява, бързо се оздравява, но и бързо се умира.

Това припомни доц. Георги Попов, началник на катедра “Инфекциозни заболявания” във Военномедицинската академия (ВМА), в ефира на bTV на 22 януари 2020 г.

Медикът уточни, че грипът е целогодишно заболяване, но се разпространява от зимата до пролетта – в месеците от декември до март.

„Тази година (2020-та) има закъснение (на грипа в България), обикновено грипът започва около Коледа, когато се връщат у дома роднините, заради въздушния транспорт. Сега зимата е относително топла, но няма как да избегнем разпространението“, каза д-р Попов и допълни, че винаги заболяването тръгва от малките към големите градове.

Симптомите са характерни – остро начало, висока температура от 39-40 градуса, втрисане, болки по ставите и мускулите, суха кашлица, главоболие, изключителна неработоспособност, изреди медицинският експерт.

„При неправилно лекуване може да се стигне до проблеми с дихателната система, сърдечно-съдовата система, бъбреците и централната нервна система”, напомни доц. Попов.

Вирусът на грипа засяга най-вече децата, подчерта той.

„Грипът не трябва да се подценява и хората не трябва да разчитат на собствения си опит при предишни епидемии, а да се обръщат към лекар“, съветва медикът и заяви, че не бива хора, които имат симптоми за грип да ходят работа или училище.

Снимка на термометър: Адриано Гадини